De feitelijke scheiding
Een feitelijke scheiding is een scheiding waarbij huwelijkspartners besluiten om niet meer samen te wonen, maar wel (voor een bepaalde periode) gehuwd blijven.
De partners besluiten éénzijdig of gezamenlijk om (tijdelijk) uit elkaar te gaan. Dit kan zijn omwille van een ruzie, omdat de partners tijd voor zichzelf willen of omdat ze uit de echt willen scheiden.
Organisatorisch gezien, hoeft u voor een feitelijke scheiding geen directe stappen te ondernemen. Er zijn geen verplichte juridische stappen die u moet ondernemen om de feitelijke scheiding aan te geven. De regels uit het huwelijk blijven bestaan: de goederen en gelden van de personen blijven gemeenschappelijk doorheen de volledige periode van de feitelijke scheiding.
Wanneer de feitelijke scheiding een langere periode duurt, is het wel van belang dat u duidelijke afspraken maakt met uw partner. U kan deze afspraken onderling maken of deze laten regelen door de familierechter. In deze regeling kunnen onder meer afspraken betreffende de kinderen en een onderhoudsregeling opgenomen worden.
(De gemaakte afspraken gelden tot de effectieve scheiding of tot de partners besluiten om opnieuw samen te wonen.)
Is de feitelijke scheiding echt een scheiding?
Een feitelijke scheiding is in facto geen echte scheiding in de zin van een echtscheiding: het huwelijk van de partners blijft doorheen de periode van feitelijke scheiding bestaan.
Juridisch gezien wordt de feitelijke scheiding gezien als de periode die voorafgaat aan een echtscheiding. (ex-)Huwelijkspartners besluiten om de samenwoning reeds te beëindigen voor de effectieve echtscheiding wordt uitgesproken.
Wanneer partners besluiten uit elkaar te gaan in het kader van onherstelbare ontwrichting, is een periode van feitelijke scheiding zelfs verplicht wanneer er geen direct bewijs van ontwrichting is (vb. bedrog):
- 6 maanden feitelijke scheiding wanneer een koppel gezamenlijk besluit te scheiden;
- 12 maanden feitelijke scheiding wanneer slechts één van beide partners wenst te scheiden.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.