Mag een handelaar u verplichten om contant of elektronisch te betalen?
U staat aan de kassa bij de bakker, opent uw portemonnee en ontdekt dat u enkel uw bankkaart bij u heeft. Tot uw verbazing zegt de bakker: "Sorry, wij aanvaarden alleen contant geld."
Of u probeert uw cappuccino te betalen met een briefje van vijf, maar de barista wijst naar een bordje waarop staat: "Geen cash."
Wat mag u in zulke situaties verwachten? Welke betaalmethoden zijn handelaars in België wettelijk verplicht aan te bieden?
Uw rechten bij betalingen in België
In België zijn handelaars verplicht om klanten de keuze te bieden tussen contant en elektronisch betalen.
U moet in een fysieke winkel altijd de mogelijkheid hebben om met beide betaalwijzen af te rekenen. Dit is vastgelegd in het Wetboek van Economisch Recht om betalingen toegankelijk en eerlijk te houden.
Contant betalen: wat zijn de regels?
Het accepteren van contant geld is in België verplicht. Dit betekent dat een handelaar cash niet zomaar mag weigeren, ongeacht het bedrag. Er zijn enkele belangrijke regels die handelaars in acht moeten nemen:
- Een handelaar mag geen bordje plaatsen met de mededeling dat cashbetalingen niet aanvaard worden.
- Het bedrag van de transactie mag geen reden zijn om een cashbetaling te weigeren, ongeacht of het te hoog of te laag zou zijn (uitgezonderd het cashverbod).
- De handelaar moet voldoende wisselgeld in huis hebben om klanten correct te bedienen.
- Afrondingsregels moeten toegepast worden: bedragen moeten sinds 1 december 2019 afgerond worden naar het dichtstbijzijnde veelvoud van € 0,05.
- Cash mag alleen geweigerd worden als de biljetten of munten beschadigd zijn.
Elektronisch betalen: wat zijn de verplichtingen?
Sinds 1 juli 2022 is het voor handelaars verplicht om minstens één vorm van elektronische betaling aan te bieden. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
- Betalen met een bankkaart via een betaalterminal.
- Contactloze betalingen met een smartphone, smartwatch of kaart.
- Betalingen via overschrijving.
Bij elektronische betalingen gelden ook specifieke regels:
- Handelaars mogen geen bordje plaatsen dat elektronische betalingen uitsluit.
- Het bedrag van de transactie mag geen reden zijn om een elektronische betaling te weigeren, ongeacht of het te hoog of te laag zou zijn.
- Extra kosten aanrekenen voor elektronische betalingen is verboden. De prijs blijft dezelfde, ongeacht de betaalmethode.
Let op! Deze verplichtingen gelden enkel voor betalingen op locatie, bijvoorbeeld in een winkel of horecazaak. Bij online aankopen (webshops) of andere vormen van verkoop op afstand gelden andere regels.
Wat te doen als uw rechten geschonden worden?
Als een handelaar weigert om een van beide betaalmethoden te aanvaarden, kunt u vriendelijk wijzen op de wettelijke verplichtingen.
Bij aanhoudende problemen heeft u de mogelijkheid om een klacht in te dienen bij de Federale Overheidsdienst Economie. Het is hierbij belangrijk om bewijsmateriaal te verzamelen, zoals een foto van het bordje of een duidelijke omschrijving van de situatie.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.