Wat wordt opgenomen op uw strafblad? Inzicht in het Centraal Strafregister en uittreksels
-big.png)
Binnen het Belgische rechtssysteem speelt het Centraal Strafregister, ook wel bekend als het strafblad, een cruciale rol. Dit register bevat een nauwgezette registratie van de strafrechtelijke veroordelingen van een individu en is onontbeerlijk voor zowel juridische autoriteiten als sectoren waar integriteit fundamenteel is.
In dit artikel leggen we uit wat het strafblad precies inhoudt, maken we het onderscheid tussen het strafregister en het uittreksel uit het strafregister, en geven we een overzicht van welke feiten worden opgenomen.
Wat is een strafblad?
Een strafblad, officieel het Centraal Strafregister genoemd, is een document waarin alle strafrechtelijke veroordelingen van een persoon worden bijgehouden. Dit register wordt beheerd door de overheid en biedt een volledig overzicht van iemands strafrechtelijke verleden.
Het is vooral bedoeld voor juridisch gebruik, zoals door politiediensten, rechtbanken en andere bevoegde instanties.
Strafblad vs. uittreksel uit het strafregister
Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een belangrijk verschil tussen het strafblad (Centraal Strafregister) en het uittreksel uit het strafregister:
1. Het Centraal Strafregister
Het Centraal Strafregister bevat een volledige lijst van alle strafrechtelijke veroordelingen, ongeacht de aard of ernst van de feiten. Het is uitsluitend toegankelijk voor gerechtelijke en administratieve autoriteiten.
2. Het uittreksel uit het strafregister
Het uittreksel uit het strafregister is een samenvatting van het strafregister, aangepast aan het doel waarvoor het wordt aangevraagd. Dit document, voorheen bekend als het "attest van goed gedrag en zeden," wordt vaak gevraagd bij sollicitaties en is verkrijgbaar bij de gemeente.
Let op!
Het belangrijkste verschil tussen het Centraal Strafregister en een uittreksel daaruit is dat niet alle informatie uit het Centraal Strafregister zichtbaar is op het uittreksel.
Een uittreksel bevat enkel de relevante veroordelingen in functie van het doel waarvoor het wordt aangevraagd. Een blanco uittreksel betekent dus niet automatisch dat u een blanco strafblad heeft. Er kunnen wel degelijk veroordelingen in het Centraal Strafregister staan die niet zichtbaar zijn op het uittreksel.
Welke informatie wordt opgenomen in het Centraal Strafregister?
Opgenomen veroordelingen:
- Boetes en gevangenisstraffen
- Werkstraffen en autonome probatiestraffen
- Elektronisch toezicht als autonome straf
- Opschortingen van uitspraak en veroordelingen met uitstel
- Veroordelingen met bijzondere voorwaarden
- Verbodsbepalingen opgelegd door de rechtbank
- Maatregel opgenomen door de jeugdrechtbank
Niet opgenomen veroordelingen:
- Onmiddellijke inningen voor verkeersovertredingen (tenzij de minnelijke schikking niet wordt betaald en de zaak alsnog voor de rechtbank komt)
- GAS-boetes (enkel opgenomen bij beroep met veroordeling door de politierechtbank)
- Vrijspraken en seponeringen
Welke informatie is zichtbaar op de verschillende uittreksels?
Er zijn drie modellen van het uittreksel uit het strafregister, elk met een specifieke toepassing:
Algemene vermeldingen
Elk uittreksel, ongeacht het model, bevat standaard de volgende gegevens:
- Identiteit van de aanvrager: Naam, geboortedatum en geboorteplaats.
- Doel van de aanvraag: Bijvoorbeeld voor een sollicitatie, vrijwilligerswerk of visumaanvraag.
- Relevante strafrechtelijke veroordelingen: Afhankelijk van het model, worden bepaalde veroordelingen wel of niet opgenomen.
Model 1: basismodel (Model 595)
- Voor algemene doeleinden, zoals sollicitaties in de private sector.
- Niet vermeld: Vrijspraken, lichte veroordelingen ouder dan drie jaar, veroordelingen met eerherstel, betaalde minnelijke schikkingen, werkstraffen, autonome probatiestraffen, elektronisch toezicht, uitspraken van de jeugdrechter.
Model 2: gereglementeerde Activiteiten (Model 596-1)
- Voor functies zoals taxichauffeur, privédetective of bewakingsagent.
- Niet vermeld: Dezelfde beperkingen als bij Model 1.
Model 3: minderjarigenmodel (Model 596-2)
- Voor functies waarbij men werkt met minderjarigen, zoals in het onderwijs of de jeugdzorg.
- Niet vermeld: Vrijspraken, veroordelingen met eerherstel, lichte veroordelingen ouder dan drie jaar, betaalde minnelijke schikkingen.
- Altijd vermeld: Veroordelingen voor feiten gepleegd ten aanzien van minderjarigen en gerechtelijke voorwaarden zoals een contactverbod met minderjarigen.
De informatie via evocaat.be verstrekt is geen juridisch advies over specifieke juridische problemen. Evocaat.be is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor enige schade die veroorzaakt wordt door gebruik van deze informatie. Voor persoonlijk juridisch advies dient u een advocaat te contacteren.